söndag 5 februari 2012

En miljöpartistisk vision som dödat...



Fick en broschyr med några år på nacken i min hand. En sorts visionsbroschyr om Örebro från den förra majoriteten med miljöpartiets Fredrik Persson på bild med introduktionstext på första bladet. Fredrik som då var Ordförande för Programnämnd Samhällsbyggnad. 


Att Fredrik Persson och miljöpartiet, med Staffan Werme som partner,  är de som ligger bakom den utarmning av Örebro centrum som handelsplats är ingen hemlighet.
Deras extremt bilfientliga politik har gjort att Örebros invånare hellre tar bilen till ytterområden än in till stan. Visionen om att Örebroarna ska cykla, gå eller åka buss in till stan och uträtta sina köpbehov har visat sig skapa en handelskrasch inne i city. Det har jag skrivit om många gånger.
Miljöpartiet vill rädda miljön och kanske har det blivit lättare att andas inne i stan men själva grundproblemet är bara flyttat. Eller?

Om det finns någon miljöpartist som läser denna blogg får den eller dom gärna förklara för mig prioriteringarna när det kommer till att slåss mot biltrafiken. Bortsett från ren fundamentalistisk ideologi.
Idag åker Örebroarna alltså ut till Marieberg, Boglundsängen och Aspholmen för att uträtta sina köpbehov. Det handlar om flera mil i många fall, det handlar om en hel del start och stopp ute vid de stora hangarerna eftersom det är långt mellan de olika köppalatsen och inga gångvägar finns det där emellan.
Vid helger och storhelger cirkulerar bilar runt och runt därute om dom inte står och sprutar ut sina avgaser i långa köer ifrån motorvägen och in till parkeringsplatserna.
Hur motiverar ni detta rent miljömässigt? Finns det uträkningar som visar att ni hjälper miljön bättre nu än tidigare när invånarna snabbt kunde hitta parkeringar inne i stan? Övertyga mig!

Är det bättre att tvinga invånarna att sätta sig i bilar och fara runt hela stan i ett enda stort avgasmoln och gynna stora multinationella kedjor istället för att peppa, hjälpa och göra det lättare för de småhandlare inne i stan som är från Örebro, som brinner för Örebro och som inte vill annat än att slita i sina butiker, kaféer och restauranger för att få ett levande Örebro city?
Jag tror de flesta är överens om att de centrala delarna av stan är snyggare nu än innan ombyggnaderna, jag tycker även att det är bra att inte torgen är parkeringsplatser men där tar det stopp.
Resten av besluten är en cityhandelsstadsmassaker. Det är så sorgligt att bevittna detta.

Låt oss bara hoppas att det går att vända trenden. Jag hör att arbetet startat nu behövs politisk uppbackning, fastighetsägare som brinner för att hjälpa till och Örebroare som är beredda att öppna plånboken för att få det city vi alla förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar