tisdag 1 november 2011

Torghandeln i Örebro Centrum

Stortorget Örebro

Så här skrev City Örebros VD Stina Storm i ett svar på Facebook där jag lagt in ovanstående bild ifrån en lönefredag i oktober.
Tack för den!!! Men håll i er, även om City Örebro inte får bestämma kvaliteten på torghandeln-så har vi envist lobbat i denna fråga, tre års intensivt tjat kanske lönar sig till slut..., vi får se om man till slut rent politiskt är beredda att ta lite tuffare beslut gällande torghandelns gestaltning och kvaliteter. Vi ger inte upp utan fortsätter att jobba för trevlig torghandel, utan bilar och med bättre kvaliteter. Det tar dock oerhört mkt mer tid än vad jag kunde ana när jag började på city- I mitt jobb tränas min otåliga själ i tålamod...
Go Stina!!(Min anteckning!)

Så här skrev Björn Sundin(Socialdemokratiskt Kommunalråd) på sin blogg där Norrcity och Järntorget diskuterades på ett möte för någon vecka sedan.

  • ”Bättre ordning på torghandeln! Gestaltningsprogram och kvalitetspolicy för torgen måste gälla”. Vi har gett förvaltningen i uppdrag att uppdatera kvalitetsprogrammet för bland annat Järntorget så att vi kan komma vidare med diskussionen om utformning av till exempel torgstånd.
  • ”Ta bort tillstånd från torghandlare som parkerar på torget”. Bra idé – det är inte meningen att varubilen ska stå uppställd bredvid torgståndet (och torgståndet bör för övrigt se vettigt ut).
  • ”Kolla så att torghandlarna har F-skattsedel och att det handlar om schysst konkurrens – innan man ger tillstånd…”.Jo, det borde vara självklart. Jag ska ta reda på mer om hur det går till när vi ger tillstånd för torghandel.
  • ”Bygg permanenta torgbodar, som passar in i miljön.”Diskussionen pågår.
Så här tycker jag i frågan.
Jag läser orden förslag, bra idé, diskussionen pågår... Suck. 
Är det inte det den har gjort i flera år nu? Cityhandeln har trampat vatten hur länge som helst och just torghandeln är en del av det som skulle kunna locka människor tillbaka in till stan.
Hur svårt kan det vara att ta ett kommunalt beslut och styra upp torghandeln. Släng ut all nostalgi där bönder med egensnickrade små bord och vingliga ställningar tar plats, släng bort alla rostiga gamla skitbilar som förfular de offentliga torgen, släng bort all presenning, campingstolpar och oattraktivt krimskrams som väldigt, väldigt få vill ha. Är det någon som någonsin sett folk handla på dessa ställen? Förutom några morgonpigga pensionärer och en och annan möhippa. 
Å dessa skruttiga munkvagnar, korvvagnar och de fula glasskioskerna på sommaren. Varför?
Alla dessa så kallade näringsidkare borde få betala straffavgifter för att dom skrämmer bort människorna från stan. Utöver de vanliga avgifterna.

Så politiker: 
Ställ krav. Våga tala om hur ni vill ha det. 
Visa oss inte bara visioner utan ge oss ett beslut någon gång. 
Björn Sundin: Diskutera inte mer, fundera inte ett varv till. 
Ja, det kommer säkert storma lite grann. Nerikes Allehanda kommer leta upp några förnärmade och ledsna själar som tror att det fortfarande är 1938 och som kommer gråta ut i tidningen. 
Som alltid vid förändringar. Men om ni bara tar hand om dom och förklarar att dom får vara med om dom bara ställer upp på de nya kraven så blir nog allt bra.
Sedan kan vi alla ta varandra i händerna och sjunga: 
"We shall overcome..."

Å Stina Storm: 
Fortsätt kämpa! I den här frågan är jag med dig hela vägen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar