måndag 12 mars 2012

Vasaplatsen


Politikerna har sagt att det ska kännas välkomnande att möta Örebro ifrån den norra infarten. En öppen famn in mot vårt hjärta. Det nya fasansfulla bygget av Örebro Rättscentrum har mer eller mindre omöjliggjort det. Bygget är en motbjudande och hotfull betongvägg. Det är en skam. Vi måste hitta ett sätt att ta sig förbi detta monster. 

Därav denna fråga:
Varför har ingen funderat över att bygga ett nytt Resecentrum med utgångspunkten runt tunneln vid Vasatorget? Eller är det någon som har det?
Beslutsfattarna är eniga om att den nuvarande platsen vid Örebro Central är den bästa. En lokal byggherre vill ha Resecentrum vid Södra Station. Varför inte Vasaplatsen?
En port som binder samman bortkopplade väster med centrum men även den perfekta balansen mellan norr- och södercityviljorna.

Jag vill se en riktigt pampig skyskrapa över hela det området. Ett riktmärke för alla att ty sig till vare sig man kommer på motorvägen in till stan eller via tåget, bussen eller cykeln. Jag ser en modern stationsbyggnad för kollektivtrafiken men jag ser också en byggnad där långa armar sträcker ut  sig mot norrcity, södercity och mot väster. Armar till skydd mot väder och vind. Området skulle förutom att vara Resecentrum även kunna inhysa flera andra saker. Bostäder och kontor förstås. Och varför inte bygga ett stort nytt parkeringshus under jord och en mindre konsertlokal för de artister som inte funkar på de stora arenorna. Vi har ingen sån i stan. Kanske även en dansstudio och biograf.
Självklart och fullt naturligt kommer det förstås även växa upp jourbutiker, bok och tidskriftsshoppar, internetkommunikationsutrymmen, blombutiker kaféer, snabbmatställen och annat som hör resande och väntande till. Börja bygg.

Texten är tidigare publicerad i Tidningen Marknad nr 3 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar