torsdag 1 december 2011

Nedlagda butiker och brunt papper del 2



I dagens Örebroar´n har dom en artikel angående handeln i Örebro. Den baserar sig på siffror från 2010 och indikerar en kraftig ökning i procent. Nio procent för att vara mer exakt och det ska visst vara högst i landet. Av det görs slutsatsen att Örebro återtagit sin plats som handelsstad att räkna med. Rubriken är till och med: "Örebro på väg att bli ledande handelsplats."


Jag vet att det inte hjälper någon att måla fan på väggen men å andra sidan är jag allergisk mot vilseledande information. För psykologins skull ska man ju visa upp det positiva. Men då kanske inte invånarna inser vad dom håller på att mista. Ärlighet och rätt nyanser är viktigare. Med statistik kan man dessutom bevisa nästan vad man vill. Den kraftiga ökningen totalt i Örebro beror mest på den enorma expansion som skett utanför stan i de stora köpområdena. En kraftig ökning av nya butiker och köpmeckan har totalt ökat handeln men butik för butik skulle jag vilja ha statistik på. Tror inte statistiken blir lika munter då.

När vi sedan kommer till centrumhandeln måste vi se allvaret i situationen och inte virra bort allmänheten i statistiska dimridåer. Ja, det finns förstås flera butiker som går rätt bra. Som har sin kundkrets och rullar på. Den senaste veckan har jag däremot fått flera alarmerande uppgifter på en ren handelskrasch på flera håll. Två stora butiker kommer lägga ner inom kort. Vilket än så länge inte är offentligt. Ytterligare ett antal blöder från kroppspulsådern och står på randen av nedläggning eller personalminskning. Krämaren är död trots sin "lyxupprustning." Paniken ligger och lurar på flera håll från framförallt mindre handlare som inte kan förlita sig på att en stor koncern kommer springande med bandage och plåster.

Så rubriken: "Örebro på väg att bli ledande handelsplats" ska vi nog ta med en hel säck salt. Framförallt Örebro centrum står inför en stor kris. De redan tomma butiksfönstren med brunt papper på topplägen kan mycket väl snart vara många fler. Det är sedan länge allvarligt och vaknar inte invånare, politiker och fastighetsägare så kommer vårt vackra city snart se ut som en utflyttningsort i norra Värmland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar