måndag 5 december 2011

Knäppingsborg i Norrköping vs Gamla Stan i Örebro

Knäppingsborg i Norrköping

När jag bodde i Norrköping åren 1992 till vintern 1995 så var stadens centrum ett av Sveriges tristaste på många sätt. En lång gata med spårvagn från Södra Promenaden och ner till Centralstationen. 
Å det var det bästa. Resten var tre enorma parkeringsytor och tre stycken köpcentrum. 

På rad låg och ligger fortfarande Spiralen, Linden och Domino. Det är som att gå omkring i Marieberg Galleria och vem fan vill vara där om man inte måste?
Mitt i staden ligger dessa glas, tegel och betongkroppar dessutom. Det var ingen större glädje att handla eller fika i Norrköpings centrum på den tiden. Men tiderna förändras även om de tre Zzzzzzz, står kvar.

Kvarteret Knäppingsborg är gammal fabriksmark, bland annat har det varit snusfabrik.
Här inne har Henry Ståhl Fastigheter förvandlat stendöd miljö till en underbart mysig stad i staden.
Affärer, kaféer, restauranger, kontor och lägenheter ligger vackert inbäddade i de gamla fabriksbyggnaderna och hela kvarteret är ett rejält lyft för Norrköping. Jag älskar det.
Hemsida Knäppingsborg

Stallbacken Örebro

I Örebro äger Henry Ståhl Fastigheter kvarteret Gamla Stan nere vid Stallbacken och ut till Trädgårdsgatan. Det är också en vacker plats med mysiga restauranger och kaféer och några butiker.
Men det är en liten plats, som ett litet torg i det som är Knäppingsborg.
För några år sedan hade Henry Ståhl planer på att slå hål i väggen och öppna upp en gångväg från Stallbacken och igenom alla små gårdar som finns hela vägen ut till Trädgårdsgatan. (Artikel i NA)
Det hade varit ett briljant projekt som hade kunnat skapa ett lika stort och ståtligt men samtidigt mysigt och intimt område där småbutiker fulla av charm och själ kunde samsas med just kaféer och restauranger.
Där skulle man kunna ha anordnat små konserter, marknader och andra evenemang som modevisningar eller kanske någon mindre festival som Chillifestivalen.

Nu är ju detta en ickefråga eftersom det inte blev något av det. Jag vet inte varför. Kanske kom den ekonomiska krisen vid fel tid så att man tvingades att backa. Eller också kanske det skulle bli för dyrt.
Eller också bara så enkelt som i NA-artikeln att man inte vill flytta på hyresgäster enbart för att slå hål i väggarna. Hursomhelst: Det är synd. Kvarteret Gamla Stan har en formidabel kvalitet och potential.
Jag kom att tänka på detta när jag i lördags var i Norrköping och återigen besökte Knäppingsborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar