lördag 26 november 2011

Nedlagda butiker och brunt papper...

Någonstans i Örebro Centrum

För ett par dagar sedan satt jag ensam på en lunchrestaurang i stan. Jag skrev lite texter och lekte med de sociala medierna som tar allt för mycket tid för att på allvar vara hälsosamt. Så kom dom in. Ett stort sällskap med tillfälliga besökare. Gänget pratade om Örebro. Gjorde sig lustiga över Marjasin för att det var vad vissa av dom visste om stan. Kvitton och Marjasin och sedan ett hö, hö, hö... Medan någon annan hade studerat i Örebro och förstås hade koll på Strömpis.


Det jag reagerade mest på under deras avslappnade lunchsnack var hur dom kommenterade alla de tomma butikslokalerna de passerat under dagen. All papp i fönstren och handskrivna skyltar om hyreslediga lokaler i, som det borde vara, högattraktiva centrumlägen. Dom tyckte det var märkligt i en så stor stad.

Själv har man ju oroande nog vant sig vid synen och suckar mest över det sorgliga i situationen. Men det är oroande om ett gäng på cirka femton personer tar med sig en sådan bild av Örebro hem till sin familj, sina vänner och arbetskollegor. Väljer dom Örebro då om dom ska ge sig ut och resa i Sverige? Jag är rätt övertygad om att man väljer bort vår stad då. Trasiga bilder har en förmåga att stanna i medvetandet.

Jag vet att det finns en hel del butiker inne i stan som fungerar. Väldigt bra till och med. Men totalt är fortfarande cityhandeln en hemsk upplevelse. Stora kedjor och tomma butikslokaler med brunt papper i fönstren. Återigen. Dumma politiska beslut och fastighetsägare utan känsla för den lokale handlaren.
Å jag vet också att det arbetas för förändringar men det är bråttom. Har fått förhandsinformation om minst en stor handlare till i centrum som snart lägger ner sin verksamhet eftersom kunderna inte längre når fram till butiken. Det är allvarligt och det såret kommer kännas när det uppstår.

2 kommentarer:

  1. ...funderat mycket på varför inte fastighetsägarna har en "omsättningshyra" istf tomma lokaler...

    SvaraRadera
  2. Fastighetsägarna har definitivt en hel del att fundera över. Omsättningshyra kan kanske vara en sak. De kan åtminstone inte längre tro att Örebro är Stockholm, Göteborg eller ens New York... Tack för att du skriver Anna! Hoppas på sikt att kunna få igång en debatt i ämnet:-)

    SvaraRadera